Kjøttforretning, Pølsemakeri og Catering

Tapas! Hvorfor ikke?

Tapas! Hvorfor ikke?

Noen mattradisjoner er lettere å adoptere. Tapas er sammen med Taco en av disse mat-adopsjonene vi har gjort her til lands som slår veldig godt an. Det er lite som slår dette å sette sammen mange småretter til ett godt festmåltid! Og med noe som egentlig startet som en liten skive spekeskinke over et sherryglass…

Og det er nettopp dette som gjør Tapas så genialt. Tapas kan serveres som en stor og mettende buffet til fest, menyen kan lett tilpasses når det er barn med i selskapet, man kan servere kun noen små retter til en godt glass vin en kveld, eller man kan lage spleiselag hvor gjestene tar med hver sin rett.

Så hva velger man til en tapasmeny?

Noen retter som alltid passer:

  • Serranoskinke: en spansk “fjellskinke” underlagt strenge kvalitetskrav, litt mindre søt enn for eksempel parmaskinken
  • Chroizopølse: en sterk pølse hovedsakelig av svin med paprika i
  • Oliven: En sydhavs-frukt med flere tusen år historie, ofte lagt på en smaksatt olje og kommer i flere varianter
  • Manchego-ost: Manchego er en spansk ost som lages av sauemelk og modnes i minst 6 måneder. Osten er fast og passer godt sammen med oliven, soltørket tomat og marmelade og syltetøy
  • Brød: Brød er både mettende og veldig godt ved siden. Et godt tips er focacciabrød, men dette er egentlig italiensk… Men hva er vel ikke bedre enn litt urtebrød!
  • Aioli: er rett og slett en smaksatt majones med hvitløk og er veldig godt til brødet

 

Hvis man ønsker å utvide menyen med noe mer mettende har vi følgende tips:

  • Albondigas/spanske kjøttboller: lages enkelt ved å blande sammen kjøttdeig med krydder, løk og hvitløk og eventuelt litt vann og potetmel. Rulles runde og stekes i ovn. Serveres gjerne i en god tomatsaus
  • Dadler surret i bacon: gjør et lite snitt i dadlen og fjern steinen. Surr en liten skive bacon rundt og stek i panne eller ovn
  • Patatas/stekte poteter: marinerte småpoteter i krydder, urter og hvitløk og steket møre før servering. Disse blir ekstra gode med aioli til
  • Scampi/tigerreker: bruk av det vi ofte kaller scampi er noe omstridt på grunn av rovdrift på områdene hvor scampi er i oppdrett. Så spør gjerne om rekene er produsert bærekraftig før du kjøper dem. Tigerreker smaker veldig godt marinert og balanserer menyen med et innslag av skalldyr.
  • Marinerte grønnsaker: soltørket tomat, fylte chilli (peppadew), grillet squash og andre grønnsaker er veldig godt i en slik meny
  • Kyllingspyd: strimlet kyllingkjøtt, gjerne marinert, tredd på spyd og servert gjerne varme
  • Grove pølser: inspirert av chorizo eller med andre gode smaker kan man dele disse i biter og stekes i panne. For en vri kan de også tres på spyd. Dette er en variant som også slår an hos ungene.

Småretter

Ettersom Tapas ha etablert seg og blitt en folkekjær tradisjon har også utvalget utviklet seg. Man har laget norske varianter og kombinert sydlandske smaker med de nordiske. Når man beveger seg vekk fra det klassiske spanske, men beholder konseptet, kan man for eksempel i stedet for “Norsk Tapas” si at man serverer småretter. “Norske småretter”, “Sydlandske småretter” osv…. Mulighetene er uendelige!

Her er noen tips utenfor den spanske menyen:

  • brokkolisalat
  • norsk spekemat
  • italiensk spekemat
  • gresk salat
  • tyske pølser
  • svinefilet surret i parmaskinke
  • kyllingfilet fylt med brie
  • spareribs
  • pai

Hver fjerde uke har vi tapas i fokus på Rosenberg og du vil finne de fleste av disse rettene i disken vår. Men vi har også tapas på cateringmenyen og mange av rettene er alltid å finne i disken. Velkommen!



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.